Перемога Марії Базів у стипендіальній програмі «Завтра.UA»

Переможницею вісімнадцятого конкурсу 2023/2024 стипендіальної програми «Завтра.UA» стала Базів Марія Миколаївна – студентка 2 курсу ОР Магістр факультету іноземних мов, спеціальності 035.041 Германські мови та літератури (переклад включно), перша – англійська.
Тема конкурсної наукової роботи – «Метафорична об’єктивація бінарної пари концептів OBLIVION-MEMORY (на матеріалі роману Джона Ґріна “The fault in our stars”)».
Науковий керівник – кандидат філологічних наук, доцент, заступник декана факультету іноземних мов Іванотчак Наталія Іллівна.
Варто відзначити, що Марія Базів Maria Baziv показала чудовий результат і в загальному рейтингу посіла 7 місце серед 54 цьогорічних переможців конкурсу!

У зв’язку з російською агресією та спробами фальсифікації історичної пам’яті, осмислення концептів ПАМ’ЯТЬ та ЗАБУТТЯ набуває важливого суспільного значення. Аналіз виявлених у творі метафор допомагає глибше зрозуміти процес увічнення пам’яті людини у свідомості суспільства та осмислити способи збереження  пам’яті про героїв, що віддали життя за майбутнє нашої держави.  У роботі особливу увагу приділено образам пам’яті як сліду чи відбитку, залишеного людьми. Використання інструментарію теорії концептуальної інтеграції дозволило проаналізувати, як  концептуальні зв’язки з різних сценаріїв поєднуються у свідомості людини, формуючи метафори MEMORY IS A SIGN/MARK/SCAR, CONSCIOUSNESS IS A SHIP, OBLIVION IS A SEA.

Марія поділилася своїми враженнями від участі у конкурсі, наголосивши, що цей досвід став для неї важливою сходинкою у науковій кар’єрі. «Я дуже вдячна організаторам програми «Завтра.UA» за підтримку та можливість представити свою наукову роботу. Цей конкурс відкрив для мене нові горизонти та допоміг повірити у власні сили. Перемога – це не лише визнання моїх зусиль, але й підтвердження важливості досліджень, які я проводжу. Це надихає мене на подальшу роботу та нові наукові досягнення.
Особливу подяку хочу висловити своєму науковому керівнику, кандидату філологічних наук, доценту, заступнику декана факультету іноземних мов Іванотчак Наталії Іллівні, за її постійну підтримку, цінні поради та натхнення протягом усього процесу роботи. Також я вдячна Прикарпатському національному університету імені Василя Стефаника за надані можливості для розвитку та всім, хто був причетний до мого успіху. Без вашої допомоги та віри у мене цей результат був би неможливим».

До участі у конкурсі – 2023/24 стипендіальної програми «Завтра.UA» було зареєстровано 341 пакет документів студентів з 91 українського ЗВО, серед яких допущено до оцінювання у 1-му турі   329 конкурсантів. За результатами оцінювання 1-го туру до 2-го туру допущено 329 конкурсантів. Після проведення оцінювання у 2-му турі до 3-го туру допущено 300 конкурсантів.

За результатами трьох турів переможцями конкурсу стали 54 студенти, які представляють 34 заклади вищої освіти України. Радіємо, що цьогоріч завдяки цілеспрямованій і креативній роботі Марії Базів серед переможців вкотре Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника та, зокрема, факультет іноземних мов, що вже 4 рік поспіль готує переможців стипендіальної програми «Завтра.UA»! Дякуємо професорсько-викладацькому складу факультету за чудове наукове керівництво, пишаємось нашою талановитою випускницею та бажаємо нових наукових звершень!