У ПНУ відбулась зустріч Міністра освіти і науки України з Міністрами освіти країн Балтії та заступниками Міністрів Польщі і Чехії

Сьогодні в Івано-Франківську у стінах Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулась зустріч Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета зі своїми колегами з Латвії, Литви та Естонії Анітою Муйжніеце, Юргітою Шюгждінене і Тинісом Лукашем, а також заступниками Міністрів освіти Республіки Польща та Чеської Республіки Томашем Жимковським та Ярославом Міллером. У засіданні також взяли участь голова Івано-Франківської облдержадміністрації Світлана Онищук та ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда.

Відкриваючи зустріч, Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет подякував колегам за підтримку України, надану їх країнами, де наразі перебуває найбільша кількість українських школярів та студентів, можливість для здобувачів освіти з України продовжити навчання на всіх рівнях освіти.

Голова Івано-Франківської облдержадміністрації Світлана Онищук у свою чергу висловила вдячність урядам Латвії, Литви, Естонії, Чехії та Польщі за допомогу українцям, зокрема, мешканцям Прикарпаття. Очільниця області розповіла, що нині більше 11 тисяч учнів та 400 працівників освіти Івано-Франківщини знаходяться закордоном. Вона також зауважила, що наша область, як тилова, змогла розпочати новий навчальний рік в школах та університетах, а також прийняла, зокрема, три заклади вищої освіти, які переїхали з окупованих територій нашої країни.

«Для нашого університету велика честь приймати таку високоповажну освітянську спільноту Європи. Приймати наших друзів, які в перші дні війни протягнули нам руку допомоги. Ця війна об`єднала нас усіх, вона навчила нас цінувати життя, цінувати свободу і переконала нас у тому, що разом ми можемо протистояти будь-якому тоталітаризму. Вдячний усім за підтримку та допомогу», – зазначив ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда, вітаючи гостей.

Також зі словами привітання виступили Міністр освіти і наукових досліджень Естонії Тиніс Лукаш, Міністерка освіти і науки Латвії Аніта Муйжніеце, Міністерка освіти, науки і спорту Литви Юргіти Шюгждінене, заступник Міністра науки і вищої освіти Польщі Томаш Жимковскі та заступник Міністра науки і вищої освіти Чеської Республіки Ярослав Міллер.