Професор Штуттгартського університету Юрген Пафель читає курс лекцій для студентів факультету

Salutamus, Professor honorabilis! – такими словами сьогодні привітали студенти груп Н-31 та СОН-32 кафедри німецької філології факультету іноземних мов професора Юргена Пафеля з університету міста Штуттгарт (ФРН) на першій лекції дисципліни «Вступ до семантики» (нім. Einführung in die Semantik), почавши 30-годинний курс лекцій, запланований на осінньо-зимовий семестр 2022-2023 навчального року для вище названих студентських груп, а загалом для всіх зацікавлених осіб (викладачів, студентів та працівників). Курс лекцій є пілотним проєктом з ініціативи самого професора Пафеля та є частиною розпочатої ще у весняно-літньому семестрі минулого навчального року співпраці між кафедрою німецької філології ПНУ ім. Василя Стефаника та кафедрою лінгвістики/германістики університету Штуттгарта (нім. Universität Stuttgart, Institut für Linguistik/Germanistik), одним з професорів якої є Юрген Пафель.

Лекції відбуватимуться щовівторка, на 3-ій парі, на платформі Webex Cisco, доступ через покликання в електронному розкладі (Перейти за покликанням). Матеріали курсу (література для опрацювання, конспекти, домашні завдання та ін.) завантажено на платформі дистанційного навчання нашого університету https://test-d-learn.pnu.edu.ua, де створено відповідний курс. Виконані домашні завдання студенти надсилатимуть професору Пафелю на його електронну адресу. Проходження студентами курсу передбачає дистанційне відвідування лекцій (включаючи виконання завдань індивідуально та групами).

Тематично курс присвячений таким темам як “Семантичні категорії”, “Семантична валентність”, “Основи семантичного аналізу”, “Основи логіки”. Окрім засвоєння теоретичного матеріалу студенти матимуть змогу працювати з конкретними прикладами німецькою мовою, аналізуючи їх, порівнюючи їх з українською мовою під керівництвом викладачів кафедри німецької філології. Спілкуватися “живою” німецькою мовою, опрацьовувати мовно-теоретичний курс разом з носієм мови, лектором одного з престижних закладів вищої освіти ФРН – те, про що попередні покоління студентів факультету іноземних мов могли лише мріяти. Студентам – саме їм – найкраще зрозуміло, що європейська інтеграція України відбувається в різних галузях, зокрема й в освіті.

Лекційний курс «Einführung in die Semantik» неодмінно принесе студентам окрім набутих нових компетентностей, більшу впевненість у володінні німецькою мовою як мовою науки, мотивацію займатися дослідженням проблем германістики на другому (магістерському) рівні вищої освіти.