Професор Яків Бистров взяв участь у міжнародному симпозіумі

Завідувач кафедри англійської філології професор Яків Бистров взяв участь у XIII Міжнародному симпозіумі “Іконічність у мові і літературі (ILL-13)”, який нещодавно відбувся в Університеті Сорбонна (Франція). Захід проходив у форматі онлайн. Варто зазначити, що Яків Бистров був єдиним представником з України з-поміж учасників з Франції, Німеччини, США, Великобританії, Японії, Італії, Іспанії та ін. (загалом 18 країн).

Доповідь нашого науковця «Іконічний смислотвірний потенціал друкарських знаків у романі Роберта Ная «Покійний містер Шекспір» (“The iconic meaning-potential of typography in Robert Nye’s The Late Mr Shakespeare“) була присвячена аналізу іконічності як семіотичного принципу організації художнього тексту, а також іконічному використанню візуального висунення для висвітлення ключових елементів тексту крізь призму різноманітних шрифтів, підкреслень, великих літер тощо.

Тема іконічності як вияв схожості між формою і змістом, як зазначає професор Яків Бистров, зберігає актуальність у царині не тільки досліджень з мовознавства і літературознавства, а й досліджень семіотичних систем і медіа, включно жестів і музики, а також у міждисциплінарних галузях, якими є когнітивна наука і когнітивна семіотика. Семіотичний принцип іконічності у вигляді друкарських знаків у романі Роберта Ная слугує вдалим доповненням до методології мультимодальної стилістики і процесу смислотворення загалом.