Цитування та покликання в дипломній (магістерській) роботі

 

У понеділок, 30.05.2022 відбулася друга презентація (перша пройшла 11.04.2022) про правильне, відповідне до норм ДСТУ оформлення бібліографії в наукових (студентських) роботах для студентів ОР “Магістр” спеціальності 035 Філологія, спеціалізації 035.043 Германські мови та літератури (переклад включно), перша – німецька”. Цього разу презентацію підготувала та провела Копей Юлія Олексіївна, провідний бібліотекар наукової літератури науково-методичного відділу бібліотеки прикарпатського національного університету імені В. Стефаника. Зауважимо одразу, що презентація Юлії Олексіївни продовжує заходи співпраці кафедри німецької філології з відділами бібліотеки та відбувається у рамках всебічної якісної підготовки магістрантів. Варто зазначити, що кожна зустріч студентів із працівниками згаданого відділу відкриває нові напрямки та – доцільніше сказати – потреби та варіанти співпраці кафедр університету та бібліотеки. Зокрема, здобувачі висловили бажання отримати доступ до написаних магістерських робіт, виконаних на кафедрі німецької філології. Це можна зробити у науково-методичному відділі, який знаходиться в Будинку вчених за адресою вул. Шевченка 79, де й працює доповідачка Юлія Олексіївна.

У презентації “Бібліографічне посилання та цитування в науковій роботі” йшла мова насамперед про ДСТУ 8302:2015 – найчастіше рекомендований для наукових робіт український сертифікований стиль цитування. Як і під час презентації 11.04.2022 студенти ще раз переконалися у важливості таких, на перший погляд банальних, елементів як “кругла дужка” чи “риска” або “цифра”, але цього разу для правильного цитування безпосередньо у магістерській роботі. При бажанні ознайомитися з іншими стилями цитуваннями (APAMLAHarvard style) студенти можуть звернутися у вище згаданий відділ наукової бібліотеки. Важливим змістовим елементом презентації була інформація про види цитат в магістерській роботі, бо саме досконалість цитування забезпечить досконалість наукової роботи, її змістове наповнення, правильну структуру та уникнення плагіату. Оскільки слухачі презентації знаходяться зараз в активній фазі написання магістерської роботи, вони відразу скористалися нагодою “дати на перевірку” свої абзаци з цитатами. Юлія Олексіївна охоче відповіла на запитання та дала свої рекомендації. Корисною була для студентів інформація про бібліографічні менеджери, якими можна скористатися для перевірки бібліографічних даних в автоматичному режимі.

Зустріч завершилася словами вдячності доповідачці за змістовну, потрібну та інформативну презентацію. Ну, тепер магістерські роботи слухачів презентації буде виконано згідно з усіма нормами. Хто б в цьому сумнівався?! Успіхів та натхення магістрантам! Спасибі Юлії Олексіївні за це подароване натхнення.