“Обери своє майбутнє в Україні”: в Університеті пройшов День відкритих дверей

Сьогодні, 28 травня, в нашому Університеті в онлайн форматі відбувся День відкритих дверей. Захід проходив у межах проєкту «Обери своє майбутнє в Україні».

Вже сама назва проєкту спонукає майбутніх абітурієнтів пов’язати своє життя, навчання та подальшу роботу з рідною країною. Незважаючи на те, що в Україні зараз триває розв’язана Росією війна.

В онлайн заході взяло участь понад вісім сотень учасників. Це – випускники шкіл Івано-Франківщини, їх батьки, вчителі та працівники відділів освіти ТГ, викладачі ПНУ.

До майбутніх абітурієнтів зі вступним словом звернувся ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда. Він наголосив зокрема, що звертається до тих, хто не тільки генетично має в собі любов до України, отримали це від своїх дідів, батьків, матерів. А до тих, хто матиме успіх саме в Україні.

«Україна сьогодні не одна. Нас підтримують всі провідні демократії світу. Бо Україна для них сьогодні – це не тільки захист, це і відкриття їхнього майбутнього. Те, що ми боремось – це відкриття очей для всього світу, як потрібно боронити свою державу, свої цінності, любити свою батьківщину. Всі демократії світу сьогодні вважають, що Україну потрібно зробити найкращим проєктом, бо це буде приклад для всіх держав, народи яких поневолені тиранією. Тому в Україні вони будуть вкладати кошти в розбудову української еліти держави, яка буде реалізовувати ті завдання, якими сьогодні захоплений весь демократичний світ», – сказав ректор Ігор Цепенда.

Прикарпатський університет впродовж багатьох років скеровує свої погляди на найкращі, найуспішніші університети провідних демократій світу. Університет віддавна реалізовує програми подвійних дипломів для своїх студентів, навчаючись за якими наші студенти отримують безкоштовно диплом ПНУ і дипломи університетів Польщі. Погляди багатьох фондів, які підтримують Україну, сьогодні скеровані на Прикарпатський університет. ПНУ має більше 50 стипендій для найкращих, успішних студентів, для особистостей, які добре навчаються і хочуть віддавати свій час, енергію і знання людям. Все це є свідченням того, що іноземні партнери Прикарпатського університету бачать в ньому той науковий осередок, який готує якісних фахівців.

Сьогоднішні абітурієнти ПНУ не тільки зможуть обрати собі освітні програми, але й впродовж багатьох років матимуть змогу розширювати, змінювати і поглиблювати їх. Університет має навчальні програми, які дозволять його студентам мати семестрові програми у провідних університетах Європейського Союзу.

«Я переконаний в тому, що ваше покоління стане поколінням успішних, молодих, прогресивних особистостей, поколінням, на яке із захопленням і повагою дивитиметься весь світ. І все, що зроблено університетом впродовж цих років – максимальна віддача викладачами тих знань, які вас зроблять успішними. Сьогодні перед вами відкриваються нові обрії, які не обмежуються тільки Прикарпаттям. Сьогодні ми завершуємо найбільший не тільки український, але й європейський науковий проєкт – Міжнародний центр зустрічей студентської молоді України і Польщі в Микуличині, куди приїжджатимуть найкращі молоді лідери світу. Ми завершуємо найвищий науковий проєкт – Міжнародний науковий центр «Обсерваторія», третій в Європі високогірний науковий центр. Тому знання студентів Прикарпатського підуть на їхню особисту користь та на користь України, адже, ми повинні розуміти, що ніхто ніколи не реалізує себе так, як він може реалізувати себе в рідній країні”, –  зазначив Ігор Цепенда.

Через воєнний стан в Україні умови цьогорічного вступу, зокрема, в заклади вищої освіти, дещо змінилися. Про особливості вступної кампанії 2022 учасникам Дня відкритих дверей в межах проєкту «Обери своє майбутнє в Україні», що приєдналися онлайн, розповів відповідальний секретар приймальної комісії Прикарпатського університету Едуард Лапковський. Він також відповів на найбільш актуальні питання щодо вступу, які надійшли в чат під час зустрічі.

Важливо пам’ятати, що базою для вступу до університету є повна середня освіта. ЗНО цього року замінили національним мультипредметним тестом (НМТ). Реєстрація на НМТ відбувається на сайті УЦОЯО, а електронний кабінет вступника реєструватиметься на сайті vstup.edbo.gov.ua. Підтвердити свою участь у НМТ треба з 20 травня до 7 червня. Також МОН України передбачило повторну реєстрацію на тест з 10 по 20 червня.

Також, варто пам’ятати, аби подати заяву для вступу, вступник повинен зареєструвати свій електронний кабінет. Якщо з певних технічних причин абітурієнтові не вдасться зареєструвати електронний кабінет вступника, це можна буде зробити в Консультаційному центрі ПНУ з 1 липня цього року. Кабінет вступника буде доступний до 31 жовтня. Подача заяв на вступ до Прикарпатського університету відбуватиметься з 29 липня до 23 серпня.

Національний мультипредметний тест МОН України пропонує провести у три сесії. Основна триватиме з 10 липня до 10 серпня, додаткова – з 16 серпня до 20 серпня і з 12 до 16 вересня третя, спеціально організована. На тест винесуть 60 завдань – по 20 з української мови, математики та історії України.

Також Едуард Лапковський зазначив, що Прикарпатський університет пропонує навчання на понад 80 спеціальностях.

У межах програми Дня відкритих дверей майбутні абітурієнти мали можливість під’єднатися за допомогою платформи Webex до персональних кабінетів інститутів, факультетів та коледжу Прикарпатського університету та у форматі запитань-відповідей дізнатися детальніше про навчання на спеціальностях.

Всі деталі щодо вступу можна також знайти на офіційному сайті Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника у рубриці Вступ до університету.

Відео проведення Дня відкритих дверей можна переглянути на сторінці Прикарпатського університету у Фейсбуці або за покликанням: