Вплив транскордонного співробітництва на розвиток інновацій обговорили на Європейському конгресі місцевого самоврядування

VI Європейський конгрес місцевого самоврядування у містечку Миколайки (Республіка Польща) зібрав майже 700 учасників з більшості країн Європи. Організатори заходу, що триває 6-7 грудня, називають цю зустріч «Конгресом нових ідей та кращих практик».

Україна представлена на Конгресі делегацією, у яку входять фахівці з економічних та політичних питань, питань освіти, керівники органів місцевого самоврядування та експерти. Зокрема, у роботі Конгресу бере участь ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда. Сьогодні його було запрошено провести одну з центральних дискусій міжнародного блоку питань «Вплив транскордонного співробітництва на розвиток підприємництва та інновацій». Адже однією з трьох стратегічних місій Прикарпатського університету є вплив на розвиток регіону, а співпраця з головним організатором конгресу Інститутом Східноєвропейських Досліджень допомагає ПНУ реалізувати інноваційну складову державного інвестиційного проєкту Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та Польщі (МЦЗ). Зокрема, польськими партнерами надається підтримка в рамках програми “Польської Допомоги для Розвитку 2021” від Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Тож, дискусія на Конгресі є однією зі складових проєкту підтримки МЦЗ.

Диференціація в рівні регіонального розвитку та питання соціально-економічної згуртованості є одним із найважливіших аспектів інтеграції в межах європейського континенту. Вирівнюванню диспропорцій у рівні розвитку сприяє транскордонне співробітництво через обмін знаннями та спільні проєкти підтримки підприємництва.

Як державне управління, бізнес і наука можуть підтримувати та сприяти поширенню інновацій та мобілізувати мешканців для початку підприємницької діяльності, зокрема тих, які використовують інноваційні рішення? Який досвід у цій сфері Польща може передати своїм східним сусідам? На ці та низку інших питань надали відповіді учасники дискусії Андрій Забловський, голова Секретаріату Ради підприємців Кабінету Міністрів України; Чеслав Ренкевич, президент міської ради м. Сувалки, Польща; Сільвіо Моріц, генеральний директор, ICU Investor Center Uckermark GmbH, Німеччина; Мирослав Бенеш, Союз міст і муніципалітетів Південночеського регіону (SMOJK), Чеська Республіка; Олег Дубіш, перший віце-президент Польсько-української господарчої палати, Україна; Войцех Котович, професор Вармінсько-Мазурського університету в Ольштині, Польща.

Під час дискусії ректор Ігор Цепенда також коротко ознайомив учасників з транскордонними проєктами Прикарпатського університету, зокрема, проєктом “Адаптації колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру» (PIMReC) за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020.