Доцентки кафедри англійської філології Наталія Пилячик та Наталія Іванотчак пройшли міжнародне стажування в Естонії

Доцентки кафедри англійської філології, заступники декана факультету іноземних мов Наталія Пилячик та Наталія Іванотчак пройшли міжнародне стажування в Естонії (з 25 по 29 жовтня 2021 р.) в рамках проекту #MultiEd (“Розвиток потенціалу підготовки вчителів іноземної мови на шляху України до впровадження багатомовної освіти та європейської інтеграції”), який фінансується програмою #Erasmus+ Європейського Союзу.
У ході навчання викладачі відвідали три міста Естонії: Таллінн, Тарту та Нарва, спостерігаючи за впровадженням предметно-мовного інтегрованого навчання у закладах освіти. Візит розпочався із обговорення особливостей мультимовної освіти в Естонії з директором Фундації естонської мови у м. Таллін Irene Käosaar. Викладачі кафедри отримали унікальну можливість не лише прослідкувати послідовне використання CLIL-методології у навчальних закладах різних ступенів освіти: від дитячого садка (Narva Lasteaed Tareke) до університету (Narva College of University of Tartu), а й порівняти підходи до впровадження предметно-мовного інтегрованого навчання у трьох гімназіях (Tallinna Pae Gümnaasium, Tartu Aleksander Puškini Kool, Narva Vanalinna Riigikool).
Родзинкою візиту стала участь у 8 міжнародній конференції “Trends and Issues in CLIL and ELT”, у якій доповідачі (Pille Põiklik, Phil Ball, Galina Maslova, Enn Veldi, Hans-Werner Huneke, Sue Garton, Elisabeth Wielander, Dario Luis Banegas, Jacqueline Hadel Jackie Hadel, Jennifer Uhler Relo Jenn) обговорювали переваги та виклики застосування CLIL-методології та ділилися досвідом її впровадження у різних країнах світу.
Навчально-культурний компонент стажування передбачав участь у освітній CLIL-програмі “Sky Lights” у Дослідницькому центрі “Енергія” м. Таллінн, відвідання експозиції “Echo from the Urals” про еволюцію фіно-угорських мов у Науковому центрі м. Тарту та екскурсії до Нарвського музею.
Висловлюємо щиру подяку команді Еразмус+, Irene Käosaar, Egle Rummel da Costa Isabella Riitsaar, Alina Braziulene, Tatjana Kodas, Jelena Konovalova, Tatjana Stepanova, Piret Kärtner, Denis Larchenko, менеджерці проєкту Alesia Golovko та менеджерам проєкту від Прикарпатського національного університету Любов Зінюк та Наталії Гошилик за можливість перейняти унікальний досвід впровадження предметно-мовного інтегрованого навчання у Естонії та всебічну організаційну підтримку.