В університеті відбувся тематичний онлайн-захід «Акт Злуки 22 січня 1919 року. Чому ми про це говоримо?”

Сьогодні, в День Соборності України, в університеті відбувся тематичний онлайн-захід «Акт Злуки 22 січня 1919 року. Чому ми про це говоримо?..». Його організаторами виступили Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника та Громадський інститут аналітики. Модерував захід голова Громадського інституту аналітики Віталій Перевізник.

Вступним словом розпочав віртуальну зустріч ректор університету, доктор політичних наук, професор Ігор Цепенда.

«Ідея соборності є актуальною постійно. Тому ми повинні постійно повертатися до цієї теми. Ця подія – одна з тих важливих історичних віх, яка дозволяє нам діяти та, обдумавши уроки минулого, з новими ідеями розбудовувати українську незалежність», – зазначив ректор.

Ігор Євгенович також зауважив, що науковці Прикарпатського університету вже багато працюють над тематикою історії українських революцій, Західноукраїнської Народної Республіки. Результатом  їх праці є видані три томи енциклопедії ЗУНР і вже готується 4-ий. Також ректор розповів, що за підтримки Івано-Франківської обласної ради та її  голови Олександра Сича наступного року буде створена англомовна енциклопедія ЗУНР.

У рамках онлайн-заходу з тематичними доповідями виступили науковці Прикарпатського університету – доктор історичних наук Володимир Великочий, доктор історичних наук Сергій Адамович та доктор політичних наук Іван Монолатій.

У виступах науковців, передусім, йшлося про історичні передумови, історичні обставини підписання Акту Злуки 22 січня 1919 року, державницькі процеси, а також про проблеми, які стоять сьогодні перед дослідниками.

«Ми повинні щоразу переосмислювати уроки цього історичного Акту Злуки 22 січня 1919 року, який фактично заклав основи новітньої державності нашої держави України. Сьогодні є дуже важливим новий погляд істориків, політологів, правників, державознавців на ті чи інші проблеми, з якими стикалася українська влада сто років і більше. В той час українські еліти, українське громадянське суспільство, навіть якби так ми його назвали, воно показало дієвість своїх соборницьких постулатів, показало те, що все ж таки поза закликами політиків і попри чвари політиків, попри якійсь колізії партійної боротьби, все-таки гасла соборності не втратили своєї актуальності і підтвердженням цього стало прийняття Акту Злуки», – наголосив Іван Монолатій.

Доктор історичних наук Володимир Великочий під час свого виступу, акцентуючи увагу на історичних передумовах та обставинах підписання Акту Злуки 1919 року, зазначив, що документ став частиною великого соборницького об’єднавчого процесу.

«Питання соборності України, питання єдності українських земель, єдності українського духу – це питання, які завжди будуть актуальними допоки існуватиме українська нація, як політична нація, як український народ, зокрема. Тому ми змушені сьогодні говорити про ці речі в контексті тих подій, які відбуваються на півдні та південному сході нашої держави», –  сказав Володимир Великочий.

На завершення онлайн-заходу організатори відзначили переможців конкурсу на найкраще тематичне запитання. Його можна було направляти доповідачам як за кілька днів до початку заходу, так і під час проведення віртуальної зустрічі. Переможці отримали авторські видання науковців Прикарпатського університету.