Вітаємо студентку факультету Даніелу Тороній з перемогою у творчому конкурсі!

Студентка факультету іноземних мов Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Тороній Д. здобула визнання у конкурсі віршів та художнього перекладу «Alter Ego 2020», який організувала та провела кафедра германської філології Сумського державного університету у березні 2020 р. Авторська поезія студентки отримала ІІІ місце у номінації «Вірші українською мовою». Через дотримання суворих карантинних обмежень Д. Тороній змогла отримати диплом і подарунок особисто лише тепер.

За словами переможниці творчого конкурсу «Alter Ego 2020» Даніели Тороній, «я довго не могла вирішити, яку поезію надіслати на конкурс. Адже кожне слово, кожен рядок та строфа ‒ наповнені мною вщент. Це ніби обирати, кого любиш більше: матір чи батька. Якби мене не обмежували у кількості, то, безперечно, надіслала б усі. Та я була змушена зробити свій вибір. Тому обрала не тільки ті вірші, які лягли під перо крайніми, а й ті, які продовжують надихати та викликати мурахи впродовж декількох років».

Відверта, смілива та зворушлива поезія Даніели Тороній, яку авторка подала на конкурс «Alter Ego 2020», написана у загальному річищі модерного поетичного слова. Для верлібру студентки притаманні особлива увага до форми вірша, візуальне членування та виокремлення смислів, спорадичні рими, значуща пунктуація тощо.

Завдяки вдалим експериментам і грі зі словом та його значеннями, а також шляхом мобілізації різних шарів лексики поряд із українськими питомими реаліями зустрічаємо оригінальні метафори, тяжіння до антитези, алюзії на античну міфологію, експресивізацію поетичного тексту через уведення до нього слів іншомовного походження, стилістично забарвлених молодіжного сленгу та просторіччя.

Життєствердні за своїм пафосом віршовані рядки Д. Тороній декларують зокрема неповторність кожної людської особистості, торкаються проблем пошуку свого місця у житті та самореалізації, дисгармонії бажаного та реального, загалом же піднімають питання, що хвилюють сучасну молодь. Відрадно, що в центрі уваги авторки перебувають і теми творчості, поваги до свого роду, втрати рідної людини-наставника.

Пишаємося нашою переможницею та дякуємо її наставниці – доценту кафедри англійської філології Оксані Карбашевській.

Детальніше ознайомитися із поетичною творчістю Даніели Тороній, переможниці творчого конкурсу «Alter Ego 2020», студентки ФІМ ПНУ імені Василя Стефаника, можна на сайті кафедри англійської філології за покликанням.