Інформаційний день проекту перетворення обсерваторії на найвищий високогірний рятувальний центр Європи

Понад півтори сотні студентів та викладачів факультету іноземних мов долучилися до Інформаційного дня проекту “Адаптування колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру (PIMReC)”, що відбувся в рамках відзначення Дня рятувальника біля Івано-Франківської обласної державної адміністрації.
Проект адаптування обсерваторії реалізується спільно Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника, Варшавським університетом, а також УДСНС України в Івано-Франківській області та Бещадською групою гірських добровольчих рятувальних загонів.
Привітавши рятувальників із професійним святом та наголосивши на важливості стратегічної співпраці, ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда зазначив, що метою одного із найвагоміших не лише для України, а й для усієї Центральної Європи проектів є адаптування колишньої астрономічної та метеорологічної обсерваторії в Карпатах до потреб високогірного рятувального навчального центру та пошуково-рятувального відділення, а також налагодження співпраці між польськими та українськими рятувальними службами для підвищення безпеки гірського туризму. Завдяки підтримці Європейського Союзу в рамках програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020 та наданому гранту, колишня обсерваторії на горі Піп Іван має стати найвищим високогірним рятувальним центром Європи. Сума реалізації проекту становить понад один мільйон євро.

Детальніше на сайті БІЛИЙ СЛОН
http://observatorium.pnu.edu.ua/…/drugii-informaciinii-den-…

Начальник УДСНС України в області Володимир Чернецький зазначив, що проект поєднує багато цілей, серед них, зокрема, проведення польсько-українських спільних тренінгів, наукове співробітництво, розвиток туризму у регіоні. Цілями проекту є також формування механізмів реагування у надзвичайних ситуаціях та координування роботи із закордонними службами, створення платформи електронних послуг, безпечних маршрутів, прогнозу погоди.

Детальніше на сайті БІЛИЙ СЛОН
http://observatorium.pnu.edu.ua/…/info-den-pimrec-nachalnik…

Голова Івано-Франківської облдержадміністрації Денис Шмигаль підкреслив синергетичність проекту – поєднання у майбутній відновленій Обсерваторії науково-дослідної складової з практичною складовою задля потреб високогірних рятувальників та підсумував, що така різнобічна міжнародна співпраця праця має бути корисною як для майбутніх цікавих університетських наукових практик, так і для розвитку туризму у регіоні Карпат.

Детальніше на сайті БІЛИЙ СЛОН
http://observatorium.pnu.edu.ua/…/info-den-pimrec-golova-od…