Французький віртуоз-піаніст Максим Зеккіні зустрівся зі студентами факультету іноземних мов

У рамках року французької мови в Україні, 5 березня на факультеті іноземних мов відбулася зустріч з відомим французьким піаністом Максимом Зеккіні, лауреатом численних міжнародних премій. Непересічний митець є випускником Національних вищих консерваторій Ліона та Парижа, а також престижної Міжнародної Академії піаністів «Incontri col Maestro» (м. Імола, Італія).

Він з’явився у залі і відразу поділився враженнями про історичну привабливість Івано-Франківська та гостинність українців. Піаніст досить довго спілкувався зі студентами, які вивчають французьку мову як основну та другу іноземну мову, та викладачами кафедри французької філології. Максим Зеккіні повідомив, що декілька разів приїздив до України, і всюди його тепло приймали, сподобалась наша привітна публіка, яка розуміє мистецтво.

А студенти – народ доскіпливий і просто засипали піаніста запитаннями. Дізналися, що музикою він став займатися з 5-ти років, любить виконувати романтичні твори, написані в 19-му сторіччі (Фредерік Шопен, Ференц Ліст), бо вони «змушують фортепіано співати». Піаніст багато подорожує і знайомиться з культурою різних країн та їх жителями, порівняв публіку в різних куточках світу. В Україні йому дуже сподобалися наші філармонії, він давав концерти у Києві, Запоріжжі, Дніпрі, Львові, і, звичайно, в Івано-Франківську.

Студенти хотіли також дізнатися про його захоплення (крім гри на піаніно), враження від України, українців тощо. Він займається на інструменті щоденно: по дві години вранці і в післяобідній час: «Гра на піаніно, немов спорт, вимагає багато енергії і сил. І щоб вона стала музикою, а ще більше мистецтвом, спочатку потрібно повторювати кожний простий рух: повільно й багато разів». А натхнення, поділився Максим Зеккіні – присутнє завжди, якщо ти по-справжньому любиш те, чим займаєшся, що є твоїм захопленням. Імпонувала його легкість та відкритість у спілкуванні, його життєрадісність. Дивовижна безпосередність Максима Зеккіні розташовувала до жвавої розмови зі студентами, для яких це була можливість реально використовувати французьку мову на практиці.

Насамкінець завідувач кафедри французької філології О.А. Бігун подякувала Максимові Зеккіні за те, що він знайшов час та завітав до нашого університету для щирої й душевної розмови зі студентами і побажала успіхів.